maanantai 27. heinäkuuta 2015

Toisen kolmanneksen raskausviikot

Raskausviikko 16 Vappu, tuo kaikkien alkoholittomien aikuisten lempparijuhla! Saan vähän kompensaatiota, kun pääsen kertomaan rakkauspakkaushokkuspokkusmasuasukkiuutiset juhliville ystävilleni. Yksi on mielestään lystikäs - sanoo mulle leikillään "onneksi olkoon" kun tilaan terassilla kahvia. Juon simaa, paistan munkkeja ja katson sivusilmällä MM-lätkää - selvä taantuminen 1990-luvun lapsuuden vappuihin.

Raskausviikko 17 Voin hyvin ja luen raskausjuttuja netistä. Sanan "raskaus" voi yhdistää mihin tahansa elämän palaseen - aiheesta on varmasti käyty keskustelua jollain foorumilla. Googlaan muun muassa yhdistelmät "raskaus ja hampaidenpesu", "raskaus ja [mikätahansa]seksi" ja "raskaus ja suunnistus". Kaunokirjallisuuden lukemisen tilalle on tullut uudenlainen iltarituaali. Toisella neuvolakäynnillä kuunnellaan sydänääniä ja komennetaan rautakuurille. Käyn työmatkalla ja vietän vilkasta seuraelämää. Sunnuntaina, eli äitienpäivänä, olen myrkynniellyt suohirviö. Toivottavasti ensi vuonna menee paremmin.

Raskausviikko 18 Maha pullottaa, mutta ei söpösti. En näytä raskaana olevalta, mutta en enää hoikaltakaan. Tuntuu kuin illan turvotus ei enää aamulla laskisikaan. Vietän viikonlopun upeissa häissä, joissa tunnen yksinäisyyttä hyvien ystävieni keskellä muiden humaltuessa ja itseni väsyessä.

Raskausviikko 19 Yhtenä aamuna käännyn selälleni ja mahassa on selkeä möykky. Pikkuinen on tullut pintaan moikkaamaan! Astun kaapista nettikirppiksellä ja ostat seitsemät eriväriset housut kokoa 50-62 (harmaa, vaaleankeltainen, raidallinen, punainen, violetti, sininen, valkoinen).

Raskausviikko 20 Puoliväli häämöttää. Odotan mahan pullahtamista kuin kuuta nousevaa, vaikka tiedän loppuraskaudesta todennäköisesti katuvani sitä, etten nauttinut täysin rinnoin (no pun) näistä ajoista. Perhevalmennus osuu tälle viikolle. Saan terveyskeskuksen kanttiinissa hysteerisen kikatuskohtauksen yrittäessäni päättää, sanoako kanttiinin pitäjälle, että hänen juuri uunista ottamansa voisilmäpullat näyttävät aivan valmennuksessa näytetyn imetysvideon rinnoilta, joissa on sisäänpäinkääntyneet nännit.

Raskausviikko 21 Ihmeen seesteinen olo, vaikka itkenkin neuvolassa peruuntunutta lääkäriaikaa. Viikon loppusuoralle osuu rakenneultra. Sikiöllä on kaikki kuten pitääkin. Meille tulee lokakuun lopulla akkavalta. Luulin tähän asti toivovani tyttöä vähän itseltänikin salaa. Nyt kuitenkin huolestun edessä olevasta kasvatushaasteesta, sillä mielestäni tytöillä on vaikeampaa. Miten meidän pikkuisesta kasvaisi vahva, itsenäinen ja tyytyväinen aikuinen?

Raskausviikko 22 Tieto lapsen tyttöydestä nostaa nimipohdinnan uusiin sfääreihin. Tilda? Hekla? Vesuvius? Steffi? Serena? Juhannuksenalusviikolle sattuu ensimmäinen pussikaljasää - istun ihan mielihyvin Kiasman takanurmikolla syömässä sipsejä. Viikolle ajoittuu myös Nizzan loman alku. Maha näyttää jo puolipallolta, kun istun rannalla bikineissä lysyssä.

Raskausviikko 23 Törmään lujaa raskausajan ruokarajoitteisiin, kun Nizzan roseviinit jäävät väliin. Alkupalalistalla saattaa olla vuohenjuustoa, lohicarpacciota, parmankinkkua ja hanhenmaksaa. En tiedä, miten ilman lentosukkia menisi, mutta ei niistä ainakaan haittaa ole. Paluu töihin Suomen jäätävässä kesässä ei juuri harmita. Saan neuvolasta raskaustodistuksen ja alan hoitaa byrokratiaa työnantajan ja Kelan kanssa.

Raskausviikko 24 Viimeinen työviikko ennen kolmen viikon lomapätkää. Taistelen äitiysvaatteiden kanssa. Helsingin kaupoista ei löydy mitään toimistokelpoista, nettikaupoissa on pelkkiä riepuja ja valtavan hankalat toimitusehdot. Vauva potkii ja pyörii mahassa.

Raskausviikko 25 Viime töikseni ennen lomalle jäämistä ja purjehdus- ja mökkireissuja hankitaan lapselle lapsivakuutus. Yhtiöksi valikoituu Pohjola hinnan ja helppouden perusteella. Mietitään myös järkevää mallia vanhempainvapaa-ajan tulonmenetyksen tasaamiseen, eikä löydetä mistään järkevää benchmarkia. Moni tuntuu ajattelevan, että ei rahalla ole niin väliä, kunhan tullaan toimeen. Tulonmenetys on kuitenkin helposti asuntolainan lyhennyksen verran kuussa, joten meillä annetaan excelin laulaa.

Raskausviikko 26 Painon nousua on tähän mennessä tullut salakavalasti viitisen kiloa. Tahti on ok, mutta valtava nälkä saa veikkaamaan, että kasvu on kiihtyvä. Herään yhtenäkin loma-aamuna klo 6.30 nälkään. Äitiysavustus myönnetty. Käyn mökkeilemässä hyvän kaveriporukan kanssa. Heitetään huulta järkyttäviksi paisuneista nänneistäni ja tyrkytän mahaani ja potkunyrkkeilevää perijätärtä kaikille tunnusteltavaksi. Joinain aamuina sormet tuntuu nakeilta - jooga, vihreä tee ja ananas tuntuvat toistaiseksi tepsivän.

Raskausviikko 27 No nyt alkaa tuntua! Illalla möyryää mahassa - tuntuu kuin lapsi ajelisi törmäilyautolla pitkin kohdun seinämiä. Maha on edelleen kooltaan maltillinen. Tuntuu kuitenkin siltä kuin ruoka liikkuisi eteenpäin vain yöllä, minkä johdosta viimeistään lounaasta eteenpäin on kohtalaisen tukala olo. Ostan uudet rintaliivit, koska rinnanympärys tuntuu levinneen. Kuppikoko sen sijaan pysyy ennallaan. H-hetkeen on todennäköisesti alle kolme kuukautta, mikä saa zenin hieman järkkymään. Puheliment muistiinpanot alkavat täyttyä hankinta- ja ToDo-listoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna tulla vaan!