tiistai 23. kesäkuuta 2015

Raskausajan fysioterapia

Kävin pari viikkoa sitten neuvolaohjelmaan kuuluvassa ryhmäfysioterapiassa avoimin mielin ja korkein odotuksin. Minä nimittäin kaikkein mieluiten ottaisin neuvolan piiristä saadut ohjeet sellaisenaan ja luottaisin ammattilaisten näkemyksiin, pitäisin neuvolaa ylimpänä auktoriteettina ja tekisin niinkuin sanotaan.

Nyt tapaaminen aiheutti lähinnä vahvan kyseenalaistamisreaktion hyöstettynä kulmien kohottelulla. Pelkään, että kyseenalaistamisen pandoran boksi on aukenemassa, ja menetän hiljalleen uskoni lääkkeelliseen kivunlievitykseen, äidinmaidonkorvikkeisiin ja virallisiin rokotussuosituksiin.

Vielä yhteiskunnallinen aspekti kaupan päälle: kun julkisilla varoilla kerta pelataan, niin hieman paradoksaalisesti soisin palvelujen olevan sitäkin laadukkaampia. Omien varojensa käytöstä kuluttaja on vastuussa vain itselleen, ja jos niille ei saa vastinetta, voi aina äänestää jaloillaan. Julkisista palveluista jokainen sen sijaan maksaa joka tapauksessa, jolloin palveluntuottajan vastuun pitäisi olla suurimmillaan. En sano, että kunnallinen fysioterapeutti olisi ollut virkaheitto, mutta jotain puutteellista suosituksissa ja asiakasryhmän huomioimisessa mielestäni oli.

Vai miltä kuulostaa seuraava:

Fysioterapeutin filosofian mukaan vatsan alueen sidekudosten varjeleminen on kaiken a ja o, mikä tarkoittaa muun muassa sitä, että juoksulenkit olisi pitänyt lopettaa jo viikkoja sitten, ettei lantionpohjaan kohdistu turhaa rasitusta. Lisäksi sain kuulla, että kaikki konttausasennossa tehtävät harjoitteet ovat uusimman doktriinin mukaan pannassa, ettei vatsalihasten välinen kalvo suotta veny. Järkeenkäypää varmasti ainakin raskauden loppusuoralla, mutta samalla turhauttavaa, koska suuri osa raskaana oleville suositeltavasta jumpasta on ihan neuvolan brosyyreidenkin mukaan juurikin niitä koirankusetus- ja supermiesliikkeitä.

Hurjinta oli, että raskaana olevan ei tarvitse venytellä, koska raskaushormonit pitävät huolen kehon elastisuudesta. Tämäkään ei nyt ihan mene yksi yhteen omien tuntemusteni kanssa - nivelten oletetusta notkistumisesta huolimatta tuntuu hyvältä palauttaa lihakset lepopituuteen treenin tai lenkin jälkeen.

Valikoivana asiakkaana päätin ylläolevien ohjeiden sijaan imeö itseeni fysioterapeutin viestin hyvästä kanto- ja nostoasennosta sekä lantionpohjalihasten huomioimisesta.

Jos liikunta ei nappaisi yhtään, olisi neuvolan tarjoama ryhmäfysioterapia ollut hyvinkin tervetullut kokemus - nyt se lähinnä hämmensi. Liikuntasuosituksia raskausajalle on onneksi niin paljon ja niin erilaisia, että niistä voi valita ne, mitkä sattuvat miellyttämään. Kaiken kaikkiaan taidan jatkaa Googlen, äitini ja oman kroppani kuuntelua. Ja poimia edelleen ne neuvot, jotka parhaiten vastaavat sitä, mikä kulloinkin sattuu huvittamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna tulla vaan!