keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Miksi blogin pitäminen nolottaa?

Nolottaa pitää blogia. Jollain tapaa blogin kirjoittaminen ei tunnu vastaavan sitä mielikuvaa, joka minulla on itsestäni. Ja näin ollen olen pitänyt blogia matalalla profiililla.

Mutta mikä tässä oikein nolottaa? Miksi en ole jakanut blogia ystävilleni? 

Olen tehnyt jonkin verran ajatustyötä tämän huomattuani.

Päällimmäinen syy on yleisinhimillinen - haluan avata blogini tutuille vasta kun blogi on hyvä. Olen aina ollut huono julistamaan keskeneräisiä saavutuksiani. En arvostaa prosessien iteraatiovaihetta; arvostan lopputulosta. Oli kyseessä sitten vireillä olevat työkuviot, raskaus tai kirjallinen tuote, haluan julkaista mahdollisimman valmiin tuotteen. Blogin, vauvan tai työpaikan betavaihe ei kaipaa tuttuja silmiä.

Kuulostaa rujommalta kuin onkaan, mutta toinen syy on se, että en halua samaistua omaan mielikuvaani bloggaajista. Kyse ei ole ylenkatseesta eikä halveksunnasta - seurailen itse ehkä kymmentä blogia, joita pidän suuressa arvossa; joitain bloggaajia suorastaan ihailen. Jostain syystä mielikuvani blogiskenestä vaan on tympeä: nuhjuinen ja sisäänpäinlämpenevä. Eivät suoranaisesti attribuutteja, joihin haluaisin samaistua.

Kolmas, vähintään yhtä painava, syy on se, että julkinen avautuminen tuntuu vaivaannuttavalta. Miksi haluan jakaa omia subjektiivisia näkymyksiäni ja kokemuksiani? Voisinko tehdä ajallani, kirjoittamisellani ja mielipiteilläni jotain tehokkaampaa? En ole varma, onko tästä universumille tai edes kansantaloudelle tai edes yksittäiselle ihmiselle hyötyä.

Miksi sitten kuitenkin kirjoitan?

Kekkosta lainaten: kirjoittaminen on minulle konsanaan ominaisin tapa ilmaista itseäni.

Blogia kirjoittamalla lyön useamman kärpäsen yhdellä iskulla: saan kirjoittaa, saan foorumin pääni tuulettamiseen ja mielen päällä olevien asioiden pohdiskeluun ja ystävät kuormittuvat ehkä hieman vähemmän raskausjutuista. Lisäksi tulee kirjattua näitä tunnelmia ylös. Yhtään ei haittaa sekään, jos kirjoittaminen auttaa pysymään äitiyslomallakin tervejärkisenä. Parhaassa tapauksessa pystyn blogien kautta käymään keskustelua asioista, joihin muuten ottaisin vain yhden kapean näkökulman.

Ja vielä hiipii mieleen -  ehkä kaikki eivät ole yhtä kriittisiä kuin minä itseSiis kriittisiä keskeneräisyyttä, virheitä ja heikkouksia kohtaan. Ja ehkä minun ei tarvitse samaistua omiin mielikuviini, ehkä voin vaan kirjoittaa? Ehkä huvikseen kirjoittaessaan ei tarvitse ajatella, mitä muut ovat siitä mieltä.

Ja sitten on vielä kaino toive - ehkä tästä on jollekin hyötyä. Iloa, ajankulua, peili ajatuksille.

Ylläolevan itseanalyysiketjun läpikäytyäni voin vain todeta, etten aio hävetä jotain, mistä itse tykkään. Kirjoitan, koska hyvältä tuntuu. Itsekritiikin nostaessa päätään voin tukeutua viidaan ystäväni lausumaan lohdulliseen äitiystotuuteen: kaikenlaisen cooliuden voit unohtaa samantien.






5 kommenttia:

  1. Minä olen huomannut, että kun tietää tuttavien lukevan blogia, ei tule avauduttua aina ihan samalla tavalla kuin täysin vieraille. Mikä on ihan käsittämätöntä, miksi vieraille on helpompaa selostaa arkoja asioita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kai esim. terapiapalvelut ja auttavat puhelimet osittain perustuu siihenkin, että vieraan kanssa keskustellessa ei tarvitse miettiä yhteisen historian painolastia eikä sitä, miten käsiteltävät asiat muuttavat toisen mielikuvaa itsestä? Ehkä formaatti vaikuttaa myös - mun on helpompi päästä asian ytimeen kirjoittamalla; oli keskustelukumppanina sitten tuttu tai tuntematon,

      Vaikka tiedostan, että itseanalyysi oman "julkisuuskuvan" (siis tuttujen mielipiteen minusta) suhteen on aivan hukkaanheitettyä aikaa, huomaan silti aina välillä lipsahtavani. Aidon yhteyden ihmisiin (virtuaali- tai reaalimaailmassa) saa kuitenkin vain olemalla avoin.

      Poista
  2. Kuulostipa tutulta... Minäkään en ole kertonut omasta blogistani kuin parille kauempana asuvalle ystävälle ja jotenkin tuntuu vaivaannuttavalta hirveästi mainostaa sitä tutuille. Hölmöä sinänsä, koska kirjoittaminen on kuitenkin aina ollut itselleni mielekästä ja tärkeää, ja varmasti muutama muukin läheinen lukisi ihan mielellään raskaus- ja muista kuulumisistani. Joku ihmeen kynnys siinä kuitenkin vaan on :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Tavallaan naurettavaa pitää tätä blogikynttilää vakan alla. Sitä kuitenkin kirjoittaa sen takia, että saisi lukijoita ja herättäisi ajatuksia ja saisi keskustella. Enkä minä sitä paitsi muutenkaan harrasta mitään salassa! Itseensä keskittymisestä ja itsestään kirjoittamisesta vaan tulee jollain tapaa vaivaantunut olo, tulee mieleen jatkuvasti selfieitä ottava teini :D Aion kuitenkin tässä ihan kohta ottaa itseäni niskasta kiinni ja linkata blogin instagramiin ja twitteriin.

      Poista
    2. Jes, hyvä että joku uskaltaa! Itse taidan vielä keräillä rohkeutta suurempaan mainostukseen :D Onkohan tässäkin jossain pohjimmiltaan syynä se suomalaisten (ainakin väitetty) piirre, ettei haluta tehdä hirveää numeroa itsestä...

      Poista

Anna tulla vaan!