maanantai 18. toukokuuta 2015

Otsikoissa: pelottelua

Otsikko: Viina voi vahingoittaa jo raskauden alussa. 

Otsikon takana oleva tutkimus: Tiineyden kahdeksan ensimmäisen päivän aikana poikasia odottaville hiirille ei annettu juotavaksi lainkaan vettä vaan kymmenprosenttista alkoholia.

Pahoitin mieleni. Kuka voittaa, kun terveysasioista tehdään repäiseviä otsikoita? Otsikko sinänsä on tosi, joskin harhaanjohtava. Itse aion edelleen uskoa vakaasti, että on eri asia nauttia alkuraskaudessa silloin viiniä tietämättömyyttään kuin juoda koko alkioajan pelkkää 10-prosenttista alkoholia. Lisäksi jäin kaipaamaan tarkempaa tietoa alkoholin aiheuttamista hermovaurioista. Muita hiiriä tummempi turkki tuskin on sellainen?

Ennen raskaustestin tekemistä, siinä vaiheessa kun oikeastaan jo tiesi pullan olevan uunissa, mietin tosissani abortin tekemistä. En ensisijaisesti siksi, että tapahtunut oli täysi vahinko, vaan siksi, että pelkäsin tietämättömyyttä vahingoittaneeni alkiota.

Päätettiin pitää lapsi.

Jos kaikki alkiot, joiden elämän alkuvaiheessa on syöty homejuustoa, sushia, serranokinkkua ja inkivääriä ja jopa juotu viiniä, abortoitaisiin, ei ainakaan isojen kaupunkien korkeakoulutetuille aikuisille syntyisi kovin montaa lasta. Ei meillekään. Opetus: lehtijutut kannattaa lukea kokonaan tai ei ollenkaan.





2 kommenttia:

Anna tulla vaan!