keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Odotusajan osteopatia

Kävin eilen kokeilemassa odotusajan osteopatiaa. Ajattelin kertoa vähän kokemuksistani ja näkemystäni. Disclaimer: Kropassani ei ole erityisongelmia.  Kuvaus on täysin subjektiivinen ja perustuu asiaan perehtymättömän ensikertalaisen asiakaskokemukseen.

Miksi osteopaatille?

Olen lukenut paljon hyvää osteopatiasta niin ennen kuin jälkeenkin raskauden, ja niinpä etsin odottaviin äiteihin erikoistuneen osteopaatin. Syynä omaan kiinnostukseeni oli lähinnä tulevien kipujen välttäminen, minkä lisäksi halusin tietää, onko kaikki kropassa kohdallaan. Tiedän vartaloni olevan lievästi kiero - pakaroista vain toinen menee jumiin, ja työtuolilla istun aina jalat vain toisin päin ristissä. Olen välillä kärsinyt toispuoleisista iskiastyyppisistä kivuista, jotka rajoittavat esimerkiksi juoksemista, joten ajattelin, että kropan linjauksien tarkastaminen ja manipuloiminen jo tässä vaiheessa voisi olla hyödyllistä.

Kuva lainattu osoitteesta: http://osteopatia.esy.es/wp-content/uploads/2014/07/osteopata_3.jpg

Mitä hoidossa tapahtuu?

Hoito kokonaisuudessaan kesti  noin 45 minuuttia. Hoidon alkuun osteopaatti kävi läpi kysymyspatteriston (Onko sun selkää tai niskaa kuvattu? Oletko ollut kolareissa? Oletko synnyttänyt? Kärsinkö ummetuksesta?). Kysymykseen "Miksi sä tulit tänne" vastasin ensin, että "Haluan tsekata kaiken olevan kunnossa, myös tulevaa synnytystä ajatellen". Sain vastaukseksi niin kummastuneen katseen, että päädyin luettelemaan kaikki keskikropan epäsäännöllisyydet, mikä tuntui jo kelpaavan syyksi.

Aluksi heitin päällysvaatteet pois, minkä jälkeen tarkasteltiin lantion, hartioiden ja selkärangan linjauksia. Itse käsittely tapahtui istuen ja selällään maaten. Alkuun käsiteltiin lantionpohja ja lantion nivelet - linjauksia ohjattiin erilaisin käännöksin ja taivutuksin osteopaatin koko ajan tunnustellessa, miten hoidettavan alueen korjaantuminen lähtee tapahtumaan. Sama toistui selällään: ensin käsiteltiin lonkat ja sen jälkeen niska-hartiaseutu. Hoidon päätyttyä olo oli kevyt ja pöllämystymyt. Kehoon jäi tunne siitä, että hartiat ovat paremmin suorassa linjassa ja lonkkien liikeradat symmetrisemmät. Illan makasin sohvalla taistellen nukahtamista vastaan.

Osteopatia tuntuu terapiamuotona olevan hellempi kuin esimerkiksi kiropraktiikka. Filosofialtaan hoito on myös hyvin armelias: ajatuksena on se, että kroppa alkaa korjata itse omia virheasentojaan, kun se saa tarvittavat ärsykkeet. Varsinainen korjaantuminen tapahtuu siis hoidon jälkeen, hoidossa saatujen ärsykkeiden ohjaamana. Osteopatian yhteydessä varoitellaan käsiteltyjen alueiden kiputiloista lihasten mukautuessa uusiin linjauksiin - itse en tuntenut hoidon jälkeen kuitenkaan muuta kuin suurta raukeutta.

Suosittelisinko?

Tuskin osteopatia kuitenkaan mikään ihmelääke on. Jos jollekin hoitoa suosittelisin, niin ehkä nimenomaan lantionseudun jumituksista tai muusta oikeasta vaivasta kärsiville. Saatan itsekin vielä palata osteopaatille, jos raskausaikana, tai ehkä erityisesti synnytyksen jälkeen, alueella ilmenee jotain pidempiaikaista krenkkaa. Jossain maissa ilmeisesti vastasyntyneen osteopatia kuuluu normaaliin hoitopatteristoon osana virallista terveydenhuoltoa. Osteopatiaa voidaan kuulemma hyödyntää myös yliaikaisten odottavien äitien hoitamisessa ja jopa synnytyksen käynnistämisessä.

Hoitoon mennessä kannattaa varautua myös normaaleja kosketushoitoja, vaikkapa hierontaa, intiimimpään hoitosuhteeseen. Osteopaattiin ollaan hoidon aikana varsin tiiviissä kosketuksessa, ja lantion aluetta manipuloitaessa käsitellään myös istuinluiden aluetta. Jos tiedät jo etukäteen, että et pysty rentoutumaan käytännössä vieraan ihmisen sylissä, on osteopatia rahanhukkaa. Joka tapauksessa suosittelen laittamaan hoitoon päälle puhtaat alushousut.

Lievästi hipahtavaltahan nämä manipulaatiohoidot tuntuvat, erityisesti Suomessa, jossa lähinnä vain fysioterapialla on virallisen hoitomuodon leima. Osteopatia on kuitenkin varsin kaukana reiki- ja enkelihoidoista, ja osteopaatit koulutetaan ammattikorkeakouluissa, joten hoitomuodon taustalla on aivan oikeaa tiedettä. Sopii siis skeptisille kyynikoillekin.

***

Tämä kuukauden ikäinen kymmenen lukijan blogi ei vielä mahdollista suurta blogiyhteistyötä, joten kävin odotusaikaan erikoistuneella osteopaatilla ihan omakustanteisesti. Tämän johdosta en myöskään linkitä pahaa-aavistamatonta osteopaattiani tähän tekstiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna tulla vaan!